Privatøkonomi

Høy kost – kort lånetid

Faren med så mange forskjellige typer lån er at du ikke forstår hva disse lånene bringer. Lån kan være en veldig støtte. Billig forbrukslån er en slik fin støtte som gir det trygghet og stabilitet i ditt låneforhold. Det finnes dessverre lån der ute som er veldig dyre. Vi snakker da om en rente på 50 til 100%. Disse lånene krever at du ikke gjør så mye annet enn å svare at du vil ha lånet. Dette gjør du ved å tekste tilbake. Når du tekster så får du penger raskt på konto. Dette er farlige lån da høy rente og kort tilbakebetalingstid gjør at du kanskje ikke rekker å betale en måned og det smeller enda verre enn det ville ha gjort med andre som låner deg penger som også kan hjelpe deg litt mer på veien. Tenkt deg om og planlegg. Er det noe du ikke forstår så må du spørre.

Det lånes veldig mye penger

Det er derfor viktig at folk forstår hvordan gjeld og andre kostnader kan skape ubalanse i økonomien og også skape problemer for oss alle når det går for langt. Dette er et fint samspill mellom bankene som ikke må låne ut for mye penger til folk som vil ha og folk som tar opp lånene må ikke ta opp mer enn de klarer å betjene.

Vi må alle ta ansvar for en god økonomi som belastes og at det er vi som er ansvarlige for vår økonomi. Man kan ikke komme i etterkant å si at det ikke var min skyld eller at banken sa at det ville ordne seg. Det er veldig vanskelig å kunne kreve banken for erstatning hvis det har gått galt. Du kan alltids si nei og det er ditt ansvar og si nei hvis det ikke går. Bare fordi banken er villig til å gi deg lån så kan du ikke ta lånet og klage måneder senere.

Opplæring og trening

Det er viktig at vi alle blir bedre på å forstå hvordan vår egen lommebok fungerer. Derfor kan det være smart at vi får dette inn med teskje. Her kan skolen være et fint sted for oss å bedre forstå hva som må til og hvordan dette kan gjøres. Vi er i dag på skolen som ungdom og det er mange lån som blir rettet mot ungdom før de i det hele tatt blir rettet mot eldre. Ungdom er en pressgruppe som trenger støtte. De trenger å forstå hva det betyr hvis du sier ja til et sms-lån eller andre typer kortsiktige lån med veldig høy rente. Disse lånene kan ødelegge så mye for deg når du begynner på universitetet eller på andre måter har lyst til å gjøre en jobb som krever at du har litt økonomisk fleksibilitet.